26. Евромонета

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е двадесет и шестия Отговор.

Автори на проекта на немските евромонети от 1 и 2 евро са:

Хайнц Хойер и Снежана Русева - Хойер, българка.

През 1997 Хайнц и Снежана Хойер печелят националния конкурс за щемпел на евромонетите в Германия. Предполагам всички знаем - гърбовете на евромонетите са различни във всяка страна от Европейския съюз. Проектът на сънародничката ни и нейния съпруг е избран сред 30 други.

Федералният орел е техният избор за изображението на гърба на монетата от 2 евро, а надписа гласи: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT или Единство, справедливост и свобода.

Историята започва преди 29 години, когато Снежана отива в Източен Берлин да следва графичен дизайн. Още през първата седмица се среща с Хайнц. Оженват се през 1976. Връщат се заедно в България, където остават 4 години. През които Снежана работи в издателство и си изплаща стипендията. А Хайнц вая от мрамор статуя на бога на виното Дионисий в Балчик.

След завръщането си в Източна Германия започват да работят по пощенски марки, медали и монети. В допълнение Хайнц преподава в старото си училище, а Снежана – илюстрира детски книжки. Някъде по това време се раждат и децата им. Появяват се и първите им монети – тогавашните дойче марки.

След падането на Берлинската стена успеха идва бавно, но сигурно. Появяват се техните монетите за общата марка на обединена Германия. Последвани от техните евромонети.

Снежана и Хайнц Хойер имат зад гърба си 16 години успехи в дизайна на монети. Те са правили вече монети за три валути, правили са и възпоменателни монети и за екзотични републики, като Науру и Вануату.

Тук трябва да добавя и юбилейните монети.

Семейство Хойер работи върху юбилейната монета на България за Световното първенство по футбол в Германия през 2006. Силуетът на Христо Стоичков е на гърба. По проект на Снежана Хойер са и 112те медала за Мондиала.

Талантливата българка проектира и юбилейната монета за 775-годишнината на Берлин, която ще се чества през 2012. На гърба на момента е изобразена Берлинската стена, която рухва, а на фона й се събират разделени от нея в миналото брат и сестра.


талантлив народ сме и това си е.
не вярваш ли, чети тогава...(тук)




Facebook Comments

2 коментарa :

Анонимен каза...

Talantlivi sme ,to e yasno.

Анонимен каза...

Излезе една книга 1000 причини да се гордея, че съм българин. Там има много примери, които на мен, на Вас, а и на много българи не са известни. За съжаление все още не съм си я купил (Типично ли е за българин?) Първа част е на стойност 60-70 лева.

Публикуване на коментар