21. Скоростната кутия

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е двадесет и първия Отговор.

В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии, изобретени от:

Румен Антонов, българин.

Историята на един български изобретател.
Всичко започнало през 1944 в София. Тогава е роден Румен Антонов. Учи инженерство, после промишлен дизайн, изкарва курс по физика. Изобщо голям активист.

Още тогава той е наясно, че ако иска да види идеите си реализирани, трябва да бяга на запад. Прави няколко безуспешни опита да напусне страната и същевременно трескаво работи. Заема се сериозно с идеята за създаване на четиритактов двигател с нов принцип на работа и успява. През 1976 получава частен патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл, може би първият частен патент в страната. Работи по макет на автомобил.

По това време се захваща и с нещо много различно от автомобилите - като търсенето на лекарство за атеросклерозата. Експериментира върху себе си. Според теорията му, всички многобройни натрупвания на мъртва тъкан в организма, включително и в кръвоносните съдове, се дължат на една причина - жизнената активност на гъбичката Candida albicans.

След 2 брака, през 1988 се жени за французойка и заминава за Франция. По-късно вече се установява в Англия.

Първия си пробив прави с проект на автоматичната скоростна кутия. Успява да я патентова и продаде на водещи компании като Хонда, Сузуки, Рено, Пежо, Роувър. Тойота също е ползват, но без лиценз, за което изобретателя ги съди.

После регистрира в Ротердам друга компания - Антонов аутомотив текнолоджийс. Следващата стъпка е изобретяването на 6-степенна скоростна кутия, която е далеч по-проста и по-малка от познатите подобни.

Съвсем междудругото и двете му компании се котират много повече от добре на световните фондови борси.

Следва продължение...
Изобретява нов малък спортен автомобил (хвърли един поглед на картинката), наречен 4 Stroke. Автомобилът е направен по стара идея на изобретателя от 1977. Дизайнът на колата е ретро и възродява популярната от 30-те години на миналия век - Бугати.

Двуместният малък звяр, чиято каросерия от фибро-карбон тежи само 18 килограма е предвиден да излезе на пазара през 2009 в ограничена бройка (50 автомобила) и с предварително калкулирана цена от 40 000 евро.

Продукт на лукса е тази кола, наречена още на името на изобретателя си - Румен.

И нататък...
Следващата стъпка на Румен Антонов е двигателя без клапани и какво ли още не.

Румен Антонов и България
През лятото на 2002 изобретателят регистрира у нас фондация Антонов, която да подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията.

Прави и няколко опита да започне бизнес в България, в това число и производство на луксозна спортна кола. Обаче, всичко спира до там. Не среща голяма подкрепа и се отказва.

(Дано това да е само временно явление. Утре някой млад и буден български ум се сети за Румен Антонов и му подаде ръка в създаването на следващия му бизнес проект. Само дето този път на родна земя.)


не забравяй откъде си тръгнал, нито къде отиваш.
(Какво сме дали на Света?)




Facebook Comments

3 коментарa :

varnik каза...

Ееех, ако можехме да не си гоним гениите, щеше да сме много, ама много по-добре. Жалко, че всеки, който изплува над посредствеността, бива натирен навън от сивото множество. Много жалко! В противен случай щяхме да сме къде-къде по-напред в развитието си!

Nathalie каза...

аз предлагам да мислим за това как сме прокудили великите българи от България - в минало време.
и ако можем нещо да направим те да останат днес тук - ще е още по-хубаво.

Анонимен каза...

просто се страхуват да не израсте(във бизнес план) на българска земя и да не набере влияние а тогава ще има конфликт на интереси

Публикуване на коментар