17. Космическа храна

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е седемнадесетият Отговор.

Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз е:

БЪЛГАРИЯ.

Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.

Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и исушаване на биологични материали във вакуум.

За какво става дума?
Начинът на консервиране на храната се нарича Лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране измислен досега. Тя позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естествен аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и с това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.

В списъка на българските храни за космоса са включени кисело мляко с овесено брашно,няколко вида ядки,набор от лиофилизирани плодове - ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш, и какво ли още не.

Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим - две закуски,обяд и вечеря.Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал.


За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.

Уви, няма как да си купиш малко българска космическа храна, за да е опиташ. Но за това пък може да опиташ малко америанска - или - ягоди с неаполитански сладолед. Поръчай си от podaraci.bg


припомни си какво още България даде на Света (тук)



Facebook Comments

3 коментарa :

varnik каза...

Това не само го знам, но и съм опитвал от тази космическа храна. Навремето, когато бяхме ученици, първият ни космонавт Георги Иванов обикаляше Родината и разказваше за преживяното в космоса. Та точно тогава, на посещение в нашия техникум, той донесе такава храна и ние имахме щастието да я опитаме. Трябва да ви кажа, че никак не беше лоша.

Анонимен каза...

Трябва да ви разочаровам, но лиофилизацията (сублимационното сушене) съвсем не е българко изобретение ... Методът е известен много отдавна, но не се прилага масово поради икономическа нецелесъобразност и нездравословност на лиофилизираните храни !
А това с БГ космическите храни си е чиста спекулация и журналистичеси балон !
Понастоящем в космонавтиката се употребяват главно пастообрезни храни в тубички !
Иначе, другите примери за БГ приноси са хубави ... Поздравления за идеята !!!

Анонимен каза...

Никой не казва че лиофилизацията е наше изобретение!!!

Публикуване на коментар