Пица с Картофи

точно така. правилно прочете.
традиционна италианска рецепта.
нямаше да повярвам, ако не бях видяла и опитала.
преди година и нещо.
когато се разхождах из красивите Позитано и Амалфи,
попаднах на малка закусвалничка,
и успях да се добера до последното парче - пица с картофи
загледай се, третото парче от дясно на ляво.

да си призная, хареса ми.
от тогава, все си казвах, един ден...ще направя.
и денят все не идваше.
почти бях забравила, докато Тинчето,
едно мое приятелче,
ме върна към спомена от това пътуване.

представям на твоето внимание!
ПиЦа от Италия с Картофи


за тестото.
3 чаши пресято брашно
1 чаша студена вода
1 и малко чаена лъжичка сол
малко, по-малко от чаена лъжичка захар
точно 1 лъжичка суха мая

за отгоре.
2 картофа
по-малко от 1 лук
зехтинче
розмарин
солчица

месенето.
към брашното добавяме солта, захарта и маята.
размешваме с ръка.
правим кладенче по средата (дупчица).
наливаме бавно вода и омешваме.
докато брашното не поеме всичката вода.
после започва хубавото мачкане.
меси се не с пръсти, а с длан и сила.

ако случайно ти се намира - машина за хляб.
може да е използваш за замесването.

втасването.
когато тестото е готово се оставя да почине.
най-добре 2-4 часа.
кой колкото има.

намаслява се една купа и се слага вътре.
когато времето изтече.
трябва да си и е увеличило обема поне 2 пъти.

с това тесто може да направим 2 средни пици.
или 1 голяма пица.

аз съм решила да правя 2.
за това ще разделя тестото на 2 топки.
ще ги набрашня и ще ги оставя за още 1 час.

и 1 пица да беше, пак щях така да направя.
само нямаше да го деля.

картофите.
малко преди да свърши времето.
се захващам с картофите.
по мой стар обичай картофите не ги беля.
избрала съм такива с тънка кора.
почиствам ги под течаща вода,
с много търкане, но никакво белене.
и така сега започва рязането.
много финни тънки кръгчета.
почти прозрачни.
слагам ги във вода.
и после ги изплаквам хубаво със студена вода.
няколко пъти поне.
да се отдели нишестето,
а и да не покафенеят.
оставям ги в един гевгир с щипка сол отгоре им.
да се изцедят от водата.
през това време на ситно нарязвам лука.
в купа слагам лука, към него картофите.
още малко солчица, и лъжица зехтин.
омешвам ги и съм готова.

разточване.
връщам се обратно при тестото.
всяка топка с помощта на малка точилка,
разточвам на тънко.

печенето.
ще пека върху скара на фолио и във фурната.
слагам върху фолиото разточеното тесто.
и започвам да редя картофите.
леко да се застъпват, без да се препокриват.
тук допуснах малка грешка,
имайки се впредвид, че за първи път се пробвам.
оставих прекалено голямо разстояние
между краищата на пицата и самите картофи.
трябваше по към края да ги наредя.
ама, а де, ще знам за следващия път.
нареждам, после поръсвам с лука,
добавям и пресен розмарин.

хайде във фурната, загрята на 200 градуса.
около 20 минути би трябвало да са напълно достатъчни.
картофите трябва леко да станат златисти.

сервирането.
оставих пицата малко да поизстине.
не е хубаво усещането, когато от лакомия си изпариш езичето.
после вместо да се мъча с ножовете за пици,
нарязах пицата с готварската ми ножица.
тя не е нещо по-различно,
само е по-голяма и е използвам само в кухнята.
и така.
поднесох с чери доматчета заляти със зехтин, мед и босилек.

малко Италианска радост на масата ми.


Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар