Как се прави Таратор?

Не вярвам да има някой в България,
който да не знае как става.
И все пак да си повторим на глас ...

Кисело Мляко
Краставица
Вода

Това бяха основните съставки?
А сега добавките?

Чесън
Копър
Орехи

Оцет
Олио
Сол

Това е, което сме свикнали да свързваме с Таратора!
Първоначалната ми идея беше да приготвя
Класически Таратор,
но никога не става така (усмивка).

Така става!
Нарязах си краставичките, не на много ситно.
Нарязах и копъра, него на по-ситничко.
Добавих няколко капки зехтин, малко сол.
Асафетида, вместо чесън.
Силна е като аромат, също като чесъна.
Купувам си е от едно малко индийско магазинче.
Намира се на малките Петте кьошета.
От Асафетидата добавих само щипка.
Малко черен пипер - той добре идва с Киселото мляко.
И щипчица прясно смляни семена от кимион.
Сега вече сложих и киселото мляко.
Колкото по-висока е маслеността му,
толкоз по-истинско и хубаво е.
Колкото кисело мляко, толкоз и вода.
Но тъй като аз се гласях да слагам и лед на кубчета.
Сложих малко по-малко, за да не стане много редичко.
Орехите ги пропуснах, просто защото не ми се хапваха сега.

Четох някъде из нета,
че в оригиналната персийска рецепта имало стафиди.
Следващият път ще си добавя към Таратора от тях.



А ако искаш нещо различно,
но пак охлаждащо...Жътварско кисело

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар