Сладка Баничка с Моркови

Напоследък готвя според това, което имам като продукти.
Сега ми се намираха моркови, сладки, хубави.
И точени кори за баница.
Първо си мислех да направя нещо като баничката с ябълки.
Но после реших, че не ми се настъргват дузина морковчета.
Има и по-лесен, и не по-малко вкусен начин.
Ето как.




Всичко, което трябва.
моркови
точени кори
захар
канела
ядки
зехтин
галета
мед

И още нещо.
фурна
котлон
тенджерка
виличка
доза търпение

Как става?!
Приготовлението грубо минава в три етапа.
Да приготвим плънката от моркови и да наредим баничката, и да е опечем. Ах, забравих - и да си е хапнем.

Как приготвих плънката от моркови?
Сложих тенджерка с вода и няколко капки лимон на котлона. Към тях добавих и морковчетата. Включих котлона и варих, докато морковите не омекнаха хубаво. Свалих от котлона, излях водата и оставих само морковите. Взех една виличка, става хубаво и ако имате ръчна преса за мачкане, и започнах да мачкате, докато морковите на станаха на нещо като гъсто пюре. Към тази смес добавих и захарчица, следващия път ще пробвам с мед как ще стане. И оставих плънката настрана, за да си почине малко и да поизстине. Минутка преди да започна да приготвям самата баничка, добавих и малко настъргана канела, естествено става, и ако си имате на прах.

Как направих баничката?
Взех тавичка, намазах е хубаво със зехтин. Сложих първата кора капнах и няколко капки зехтин и леко го разнесох с ръка. Сложих още една върху нея. Пак капнах малко зехтин. Наредих един пласт от плънката. Хубав пласт. Не дебел, но равномерно разпределен. Посипах малко с галета. После сложих следващата кора отгоре. Пак малко зехтин. Следващата кора. Плънка. Галета. Кора. Зехтин. Кора. Зехтин.Така, докато не ми свърши плънката. Отгоре сложих две кори. И я нарязах. Защо сега? За да не я разваля, когато вече е готова. Коричката става много хрупкава и чуплива. За това нарязах баничката на триъгълници.

Печенето започва.
Фурната вече я бях пуснала на 200 градуса да се загрее. Само добавих тавичката с баничката и зачаках. Готова беше, когато се зачерви хубаво отгоре. Коричката и стана хубаво златиста.

Хапването да започне Сега.
Преди да я хапна, я оставих малко да постои. След това извадих триъгълничетата от тавичката, наредих ги в чиния и хубаво ги полях с мед и начукани ядки.

Сладко похапване!


Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар